Stiti vorba aceea “orice invat are si dezvat” si se aplica si in acest caz. Dependenta de jocuri online poate deveni o reala problema daca nu o constientizezi si nu este nevoie sa te uiti la ceas ca sa-ti dai seama ca petreci multe ore in fata calculatorului, a tabletei sau a telefonului pentru a te juca. Se crede ca se poate vorbi de dependenta atunci cand stai mai mult de 5 ore in fata calculatorului. De asemenea, incepi sa te izolezi de familie, colegi si prieteni si te afunzi in aceste jocuri virtuale doar pentru ca-ti permit sa fii altcineva decat esti in realitate. Te simti important si bun la ceva. Iata ce trebuie sa faci ca sa te desprinzi de aceasta dependenta:

 

Trebuie sa constientizezi cauza

Nemultumirile din viata reala te ajuta sa te descarci prin jocuri online. Ele iti arata ca esti bun la ceva si iti dau o falsa importanta. Se intampla deseori persoanelor invizibile din societate. Trebuie sa-ti faci o retrospectiva si sa realizezi cat timp petreci in viata reala si cat timp aloci mediului online. Odata gasita cauza, vei gasi o modalitate de a te simti cineva si in lumea reala si vei incerca sa petreci mai mult timp cu rudele si prietenii. Este un prim pas spre a scapa de dependenta.

 

Iti trebuie un program de care sa te tii

Dupa ce ai stabilit cate ore dedicai mediului virtual, incearca sa mai tai cateva ore pana la jumatate. Eventual poti sta mai mult intr-o zi pe saptamana sau dupa ce-ti rezolvi treburile zilnice. Poti aloca 10-15 minute si pentru placerea jocurilor online asa de destindere. Asa nu-ti vor mai controla viata!! Limitarea timpului in fata calculatorului se face gradual si nu dintr-o data, pentru ca altfel rezultatele vor fi de scurta durata si vei reveni mereu la vechea dependenta.

 

Restrictii cu ajutorul unor aplicatii

Poti folosi un cronometru sau o aplicatie care sa-ti atraga atentia cu privire la timpul pe care-l petreci in fata calculatorului. Este bine sa ti se atraga mereu atentia sa te opresti, altfel te poate lua valul si nu-ti vei da seama cat de repede trece timpul. De asemenea, poti vorbi si cu rudele sau prietenii sa-ti mai atraga atentia din cand in cand.

Gandeste-te ce lucruri minunate pierzi in viata reala

A iesi in societate nu presupune doar aspecte negative si stresante. Sunt multe alte lucruri bune care ofera satisfactii de durata. Poate ar fi bine sa-ti faci o lista cu aceste lucruri reale si tine-o langa tastatura sau pe monitor. Asa iti vei aminti mereu de ele si nu te vei pierde cu firea in mediul online.

 

Cu pasi mici si cu rabdare cum poti rezolva si aceasta dependenta. Trebuie doar sa vrei!

 

Chiar permiti jocurilor video sa-ti fure viata?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *